11. The interior of Bermondsey

*Con*crete? No! PRO-crete!An especially ghastly phrase to have entered the modern business lexicon – one of many – is “do a deep dive”. “Let’s do a deep dive into these figures,” people say, and expect you to be impressed. Instead you are rankled, because the phrase is meaningless and exists solely to make its speaker feel like they sound professional.

You cannot dive, deep or otherwise, into figures. What you can do is dive into something that exists, and which is tangible. The exceptional Bermondsey station allows you to dive deeply – not literally, mind – into a catacomb of concrete that, thanks to its breathtaking design by Ian Ritchie, never once loses sight of daylight.

Beginning to see the lightInformation about the project’s history on Ritchie’s website, particularly the concept drawings, make clear what was intended from the outset: to bring “a perceptible sensitivity and ambience to the public” by using “natural light and a clear spatial experience”.

He and his team succeeded completely. The impression of enormous, liberating space is fuelled by the sympathetic illumination – and vice versa:

The future is here - and it's concrete!It’s great to be reminded of how awe-inspiring concrete can look when deployed in ways not common to the ordinary high street or suburban road.

And Ritchie seems to want us to dive both physically into the ground but figuratively into our imaginations, to touch on deep associations we have with what might pass for a futuristic world:

Deeper and downBermondsey is another gem of a station on the Jubilee line extension. I’d honestly not expected, so early into this 150, for the Jubilee to be the line way out in front in terms of mentions. But there you go. So much for Charles Holden (for now, at least).

2 comments
  1. What I love about Bermondsey is that it nearly didn’t happen; the business case for it was terrible. They only built it under pressure in a poor area with no interchange. And yet they still spent money on a beautiful station, with high quality finishes and an interesting design. It should be held up as an example to transport authorities everywhere – just because it’s not a high profile spot, or a nice district, doesn’t mean you have to skimp on the quality.

    • For some reason it hadn’t occurred to me to treat a station’s location as qualification for this project – *adds to list*.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: